Цветна Фейсбук игра за Цветница!

Спечелете прекрасен мед "Букет" за имения си ден!

Март е прекрасен! Но април ще бъде още по-цветен  и слънчев! Мед се събира основно от цъфтящите растения, затова „Холи ленд“ празнува на красивия празник Цветница! Знаем, че Цветница е...

Пчелен мед за здраве

мед за здраве

Пчелният мед е здраве!

Пчелният мед не е регламентирано лекарствено средство,

но хилядолетният опит на народната медицина, както и по-новите проучвания на съвременните медици, 

му отреждат място сред природните продукти с лечебно действие.

Целебната му сила е известна още от древността: той не дразни стомаха и се усвоява лесно от организма, помага при редица заболявания и успокоява нервната система.В народната ни медицина е препоръчван пчелния мед при лечението на рани,  в естествен вид или като „благ мехлем”.В действителност медът е незаменима храна в ежедневното меню на човека. И това се дължи най-вече на забележителния му състав: витамини от групите А, В, С, К, Е, органични киселини, ензимите инвертаза, липаза и много химични елементи, които се срещат в кръвта в съвсем малки количества.

Според мнението на диетолозите медът е особено необходим на тези, които обичат месни и тестени изделия, защото е известно, че “мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите”, а пчелният мед е особено богат на въглехидрати.
Редовната употреба на природен мед действа успокояващо и на централната нервна система, значително подобрява функциите на стомаха и червата.
Полезно е да се консумира мед, но в определени количества.

Редица проучвания дори определят меда като средство за превенция на рак и сърдечни болести.

Със сигурнсот обаче знаем, че пчелният мед се отразява благотворно на стомаха и червата и помага при стомашни проблеми, язва и др.

Медът, събиран от пчелите, действа и като антибактериално и антимикотично средство, поради наличието в него на специални ензими.

Интересен факт е, че древните атлети, участвали в първите Олимпийски игри преди хиляди години похапвали мед и сушени смокини, за да подобрят представянето си в състезанията.