Цветна Фейсбук игра за Цветница!

Спечелете прекрасен мед "Букет" за имения си ден!

Март е прекрасен! Но април ще бъде още по-цветен  и слънчев! Мед се събира основно от цъфтящите растения, затова „Холи ленд“ празнува на красивия празник Цветница! Знаем, че Цветница е...

История на меда и пчеларството

история на меда, медът в древността

Историята на пчеларството и производството на мед по света

Медът е ценен източник на енергия и лек за много болести от древността до днес

В България развитието на пчеларството датира още от времето, когато прабългарите са населявали земите около Азовско море и реките Кама и Волга. Пчелният восък и медът са били  един от основните разменни продукти в търговията на старите българи с Византия, Италия и Дубровник.

След освобождението от Османско робство пчеларството у нас започва да се модернизира. Примитивните, плетени от клонки кошери, наречени тръвни, постепенно започват да се заменят с модерни-т.нар. „разборни”.

Най-старите известни данни  на човечеството за пчелите са от 50-60хил.години преди появата на човека. В пещерата Паука край Валенсия е открита скална  рисунка отпреди 12 000години, изобразяваща събиране на мед от пчели,  гнездящи в скални пукнатини / подобно гнездене на пчели се среща  и днес , в тази област на Испания/.

В Древен Египет медът се е използвал за подслаждане на сладкиши и много други ястия. Народите от Египет и Близкия изток са го използвали за балсамиране на мъртвите.

В индуизма медът е един от петте еликсира на безсмъртието. В храмовете медът се изсипва върху главите на божествата в ритуал наречен Мадху. Ведите и други древни литературни източници споменават използването на меда като целебен и здравословен продукт.

В еврейската традиция медът е символ за настъпването на новата година Рош Хашана. На празничната трапеза при този празник резени от ябълка се потапят в мед и се ядат, за да донесат сладка нова година.

В Библията се съдържат много препратки към меда. В Книгата на съдиите, Самсон намира рояк пчели и мед в трупа на лъв (14:08). В книгата Изход се описва Обетованата земя като „земя гдето текат мляко и мед“ (33:3). В Новия Завет, Матей 3:04, се казва че Йоан Кръстител е живял дълъг период от време в пустинята на диета, състояща се от скакалци и див мед.

В Исляма, има цяла сура от Корана, нарeчена „al-Nahl“ (медоносната пчела). Според хадиса, Пророкът Мохамед препоръчва меда за лечебни цели. Коранът насърчава кансумацията на мед като питателна и здравословна храна.